Ażurowe rurki – dekoracje z czekolady

Piekąc ciasta, stawia się również na kwestię wizualną wypieku. Jest wiele domowych sposobów, które pozwalają udekorować deser. Idealnym składnikiem podczas wytwarzania ozdób jest czekolada. Dekoracje z czekolady są nie tylko pyszne, ale i eleganckie oraz minimalistyczne. Przystroją każdy deser w sposób subtelny, ale dokładny.

Ażurowe rurki z czekolady

Ażurowe rurki to pyszne i ładnie wyglądające dodatki, którymi można ozdobić każdy rodzaj słodkiej przekąski. Idealnie sprawdzi się na torcie, jak i lodach.

Do wykonania rurek z czekolady potrzebna jest roztopiona czekolada. Może być to jakikolwiek rodzaj czekolady, zależy od gustu i smaku. Zanim, jednak przejdzie się do wykonania pracy, warto zadbać o temperowanie czekolady. Jest to proces, który sprawia, że czekolada staje się błyszcząca i trwalsza, a wytwarzanie z niej dekoracji jest prostsze.

Temperowanie można wykonać w misce. Trzeba umieścić w niej 2/3 roztopionej czekolady w temperaturze ok. 45°C i następnie dodać 1/3 części czekolady już obrobionej w formie małych kawałków. Ciepła czekolada zostaje ochłodzona kawałeczkami wcześniej dodanej czekolady, co prowadzi do krystalizowania się smakołyków. Po wystygnięciu należy lekko podgrzać czekoladę w małej temperaturze.

Po roztopieniu i temperowaniu czekolady, należy nałożyć cienkimi liniami czekoladę na sztywną folię. Następnie zawija się folię, do momentu, aż boki się zetkną. Rurkę trzeba odłożyć na jakiś czas do ostygnięcie, po czym dekoracje z czekolady są gotowe.

Dekoracje z czekolady dostępne na stronie: https://sklep.polmarkus.com.pl/dekoracje-czekoladowe