Forma na babkę – silikonowa czy tradycyjna

Nic nie zastąpi zapachu i smaku domowych wypieków. Nie inaczej jest w przypadku babki, i tylko nie tylko tej pieczonej na wielkanocny stół. Jednak kluczem do tego by babka była nie tylko smaczna, ale i piękna jest odpowiednia forma. Jaką najlepiej wybrać?

Rodzaje form do wypieków

Stare, metalowe formy na wypieki miały pewną wadę, cisto nie zawsze chciało się od nich odklejać. Szczególnie trudno było wyjąć z nich babki, bo akurat w tym wypadku ratunkiem nie było już zastosowanie papieru do pieczenia. Na szczęście już od bardzo wielu lat tradycyjne formy metalowe dostępne są z różnego rodzaju nieprzywieralnymi powłokami. Dzięki temu dużo trudniej uszkodzić wypiek podczas wyciągania go z formy. Od kilkunastu lat na rynku dostępna jest jeszcze jedna alternatywa – forma wykonana z silikonu. Silikonowa forma na babkę także jest nieprzywieralna, ale jednocześnie dość elastyna, by nawet bardzo delikatne ciasto wyjąć bez uszczerbku dla jego wyglądu.

Forma tradycyjna czy silikonowa – która będzie lepsza?

Wiele osób podchodzi sceptycznie do silikonu, ale jest to tworzywo całkowicie bezpiecznie, o ile nie używa się go w zbyt wysokich temperaturach, czyli powyżej 260 stopni Celsjusza. Do tego nie chłonie smaków i zapachów, co jest jego istotną zaletą. Dzięki elastyczności tego materiału silikonowe formy na babki, babeczki czy inne wypieki mogą przyjmować najrozmaitsze kształty, tu liczba modeli zawsze będzie większa niż w przypadku form tradycyjnych. Poza tym ich funkcjonalność jest taka sama jak w przypadku tradycyjnych form, oczywiście o ile posiadają powłokę nieprzyweiralną. W przypadku obu rodzajów form trzeba unikać przy nich ostrych narzędzi, formę silikonową można przebić, ale także uszkodzenia powłoki nieprzywieralnej na tradycyjnej formie oznacza, że jest ona do wyrzucenia.